Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нагласите в Македония преди местния вот

Андрей Врабчев в Бизнес старт, 02.10.2017

Най-голямата изборна битка ще бъде за столицата, тъй като там е най-голямата част от населението на Македония. Има осем кандидата на различни партии. Някои от тях по-малки, включително кандидати имат и албанските партии. Това каза Андрей Врабчев, експерт международна сигурност и идентичност, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира предстоящите на 15 октомври местни избори в Македония.

Традиционните политически сили в Македония след последните избори, а и традиционно, са ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ на Зоран Заев, който е настоящият министър-председател, каза гостът. "Разбира се, там, където има доминиращо албанско население, има и няколко албански партии. Там със сигурност те ще имат някакъв превес".

"Устройството на Македония е малко по-различно - там има 80 общини и всяка община функционира самостоятелно. Няма области и областни градове. Град Скопие има отделен статут - той е разделен на 10 общини, в които се избират пряко кметовете. За разлика от град София, те имат много по-голяма свобода и бюджет - те са много по-способни да управляват пряко". 

Последни новини
Още от Бизнес старт