Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Професионалното прегряване и начините да бъде избегнато то

Яница Неделчева, изпълнителен директор на Център Позитивни 365, Бизнес старт, 22.09.2017

Професионалното прегряване или т.нар. „бърнаут“ е все по-често срещано. То се изразява в физическо, емоционално изтощение, има физически симптоми като хронична умора, трудности да се съсредоточим върху задачите си, емоционално изтощение и социална изолация.

Това обясни в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова изпълнителният директор на Център „Позитивни 365“ Яница Неделчева.

Какви други симптоми могат да укажат, че страдаме от „бърнаут“ - чести проблеми със съня, колебания в теглото, дадени хормонални проблеми, забавяне на паметта, силна изнервеност и емоционална дистанция при т.нар „помагащи професии“, посочи гостът в студиото.

„Кривата на човешкото функциониране е свързана с един позитивен стрес, с едно ежедневно напрежение, което е полезно. След това настъпва умора, след което се намираме в „т.нар“ зона на комфорт. Ако обаче след тази умора не следва почивка, се преминава към негативен стрес, последван от физическо изтощение, а когато това продължи твърде дълго, се стига до прегаряне“, поясно Неделчева.

„Важно е да се отбележи, че това състояние е обратимо, но трудно. Затова е важно хората да вземат мерки много по-рано, преди да се е стигнало до развитие на проблема“, уточни тя. 

Какви са останалите причини за професионалното прегряване и респективно начините то да бъде избегнато?

Упражняващите кои професии са най-застрашени от „бърнаут“?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт