Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За важността от четенето и факторите, които го насърчават

Велизара Добрева, Асоциация Българска книга, Бизнес старт, 13.09.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато търсим отговор на въпроса „Чете ли българинът?“, трябва да ясно каква е отправната точка. Естествено, ако сравняваме четенето днес с това преди 50 години, то да, чете се по-малко. И то не само в България, а в световен мащаб. Но това е едно нормално развитие, светът се променя, има много разнообразни средства за придобиване на информация. Ако вземем предвид всички фактори, то можем да кажем, че хората четат.

Това коментира в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Велизара Добрева от Асоциация „Българска книга“ (АБК).

„Едно от необходимите условия, за да има четене, е да бъде възпитано детето, а в последствие и възрастния човек, в четене, да се осъзнае, че то е необходимост. То е необходимост, за да можеш да съществуваш като индивид и да бъдещ конкурентноспособен на трудовия пазар и да постигаш личните си цели“, каза още госта в студиото. 

„Четенето също така е удоволствие. Много е важно, когато възпитаваме децата си, да им покажем, че то е също толкова голямо удоволствие, колкото много други забавления, които имаме около нас, и то да стане нужда на индивида", добави Добрева.

„Но е важно да има книги. Да има автори, пишещи тези книги. Да я има индустрията, която да осигури създаването на тези книги“, посочи тя. 

По време на разговора бе засегната обстойно темата за текущото състояние на книгоиздателската индустрия в България, както и бяха дадени подробности за започналото вчера изложение „Алея на книгата“ в столицата, организирано от АБК.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт