Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кои са новите изисквания към компаниите за защита на личните данни

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, Светът е бизнес, 08.09.2017

Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Регламентът GDPR (General Data Protection Regulation) влиза в сила на 25 май 2018 и въвежда задължения за компаниите от най-различен характер, които те трябва да осигурят на своите потребители. Това коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

По думите му компаниите трябва да опазват както данните на своите клиенти, така и на своите служители.

„Едно от нещата, които се въвеждат за пръв път на територията на ЕС, е частта от регламента, която отбелязва правото да бъдеш забравен“.

Експертът обясни, че който не иска някакъв тип информация да се вижда за него в интернет, спокойно може да отнесе молба. Това по думите му не означава, че изданието, което е публикувало информацията, ще я изтрие, но тя ще бъде свалена и повече да не се индексира.

„По силата на този регламент вече компаниите ще бъдат длъжни да докладват кибер инцидентите си, свързани по някакъв начин с лични данни“.

Иванов допълни, че освен това компаниите са длъжни да назначат, преквалифицират или наемат отвън т.нар. служител по сигурност на информацията. На него те трябва да осигурят оперативна самостоятелност.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт