Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Длъжници в плен на измама

Георги Дичев в Бизнес старт, 01.09.2017

 Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хората в България все още не си познават правата, особено във финансовата им част и лесно се подвеждат. Това каза Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Дичев гостува в студиото на "Бизнес старт" по повод предупреждението от Камарата на частните съдебни изпълнители, че недобросъвестни фирми се представят за колектори и по този начин притесняват и вкарват в заблуждение длъжници. 

"Напоследък доста често се спекулира с темата частни съдебни изпълнители. Нашата професия се използва за ПР и за отклоняване на обществото от важни проблеми. Омръзна ни да носим чужди вини". 

Поводът за последното предупреждение, отправено от организацията на съдебните изпълнители, е била публикация в медиите, в която гражданка се оплаква от частен съдебен изпълнител. "Проверихме и в съответния район и няма съдебен изпълнител, който да отговаря на описанието. Потърпевшата е останала с впечатлението, че частен съдебен изпълнител я заплашва, че ще й вземе автомобила, къщата и т.н. - неща, които ние не правим. Ние действаме по закон и има писмена комуникация", обясни гостът. 

"Съдебният изпълнител за това е съдебен изпълнител, защото изпълнява съдебни актове. Ние не казваме кой какво дължи, кой е крив и кой е прав. Ние сме органа, който независимо дали ни харесва или не трябва да изпълним това, което повелява законът по съответната процедура. Действаме по ясно разписана процедура". 

Ако бъде спъната системата на частните съдебни изпълнители ще се върнат ли времената на силовото събиране на дългове? 

Последни новини
Още от Бизнес старт