Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемните точки от плановете на ЕС за спиране на миграцията от Северна Африка

Радостина Павлова, Глас в България, Бизнес старт, 30.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Плановете на ЕС за спиране на мигрантите от Северна Африка (като бъдат създадени убежища в самите африкански държави, да се засили комуникацията между европейските и африканските правителства, а тези, които отговарят на изискванията за бежански статус, да го получават още там – бел.ред.) не са от вчера. Тези програми съдържат много хубави мерки, хубаво би било чрез парите, които се отделят за държавите там, да се постигне създаване на повече възможности, установи се върховенство на закона и други условия, така, че да няма бежанци от там.

Това каза в „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Радостина Павлова от центъра за правна помощ „Глас в България“.

„Проблемът е, че това е нещо дългосрочно. Инвестира се с поглед в бъдещето, а резултатът – спиране на миграцията, се очаква сега от ЕС. А правителствата на африканските страни се интересуват от парите", допълни Павлова.

По думите на госта в студиото ефектът от подобни механизми за спиране на миграцията е, че тя не се спира, а се пренасочва – например със затварянето на източносредиземноморския маршрут през Турция, мигрантите са се пренасочили към централносредиземноморския такъв – през Либия към Италия.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт