Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Само 1,7% от българските емигранти получават помощи във Великобритания

доц. Мила Маева, БАН, В развитие, 15.08.2017

| Препоръчан материал

Във Великобритания българите, които получават социални помощи, са 1,7%, което е много нисък процент в сравнение с други източноевропейски държави. Това коментира изследователят на българската емиграция в чужбина доц. Мила Маева от БАН в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По наблюдения на доц. Маева голям процент от българските емигранти в Германия и Норвегия са мъже, които присъединяват и съпругите си, вземат семействата си.

„Тези жени обаче заради социалните системи и възможностите да получават социални помощи там, обикновено през първите няколко години в новата страна не работят, а учат съответния език и се адаптират“.

По думите ѝ Норвегия има добре изградена система за интеграция и социална култура на емигрантите, съответно те успяват да свикнат със страната, да научат езика и да си намерят работа, която да отговаря на тяхната квалификация.

„Великобритания от друга страна не дава тази възможност за емигрантите и независимо от квалификацията на българките, до голяма степен те работят работа извън тяхната квалификация“.

Тя добави, че основните сектори, в които работят нашите сънародници са строителство, услуги, търговия, туризъм, селско стопанство.

Какво стимула българите да емигрират? Какви тенденции се очертават за в бъдеще?

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт