Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Все повече млади хора се връщат, за да работят в България

Надя Василева в Бизнес старт, 08.08.2017

Безработицата в България е на много ниски нива и е крайно време да погледнем зад граница и да започнем да привличаме емигранти, които да запълнят позиции. Това каза Надя Василева от Manpower в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Напоследък се завръщат повече българи, отколкото преди 10 години. Те са от различни генерации, но най-вече млади хора, което е доста обещаващо. Да се надяваме, че това е тенденция, свързана с мобилността. Отиват в чужбина, подобряват опит, обогатяват езиковите си умения и предпочитат да се завърнат в България".

Има сектори, в които заплатите днес имат двоен ръст, което е прецедент в световен мащаб, въпреки че все пак тръгваме от ниска база, отбеляза Василева.

"Все повече млади хора избират да учат в чужбина, но да се реализират в България. Това е свързано и с раздвижването на производството и на аутсорсинг индустрията у нас, каза събеседничката". 

Фирмите в България са много затормозени от липсата на хора, допълни Василева. "Компаниите буквално поглъщат всичко, което излезе на пазара и би могло да бъде обучено в последствие. Преди бяха доста избирателни и не се съгласяваха да назначават хора, които в последствие трябва да бъдат обучавани".

Странят ли от поемане на отговорности младите хора? В кои сектори има недостиг на кадри? 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт