Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европа похабява капитал, вместо да прекрачи прага на новата индустриална революция

Доц. Александър Ганчев в Бизнес старт, 19.07.2017

Европа и света се намира на прага на нова индустриална революция, а стимулирайки стария бизнес не даваме на новото още да дойде. Не можем да освободим икономиката, за да може тя да влезе в новите си релси. Това каза доц. Александър Ганчев, преподавател на финанси в Стопанска академия - Свищов, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Трудно е да се каже дали европейската икономика се съживява действително, централните банки непрекъснато предприемат действия в тази посока, но парите, които се наливат не оказват очакваното въздействие за задействане на икономическите процеси в нужната посока", каза гостът.

"Неслучайно ЕС добави към еврофондовете и т.нар. План Юнкер за стимулиране на инвестициите в Европа, за да може голямата ликвидност в ЕС да стигне действително до реалния сектор. Но за мен централизираното, планово стимулиране на икономиката не може да даде силен тласък на икономиката, защото така не се дава възможност да се изчистят неефективните играчи в икономиката на ЕС. Така се похабява капитал".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт