Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ключът към ВиК реформите в общините е в търсенето на синергия

Добромир Симидчиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие, Бизнес старт, 03.07.2017

Добромир Симидчиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Добромир Симидчиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ключът към ВиК реформите в общините е в търсенето на синергия и в обединението на най-малките от тях под някаква форма. Но не консолидация на ВиК дружествата, а обединение на самите общини, за да могат те да имат достъп до иначе наличните в момента в изобилие евтини частни пари. Това каза бившият заместник – министър на регионалното развитие и благоустройството и председателя на съвета на директорите на фонд ФЛАГ Добромир Симидчиев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

По думите му консолидацията на ВиК дружествата също би спомогнала разрешаването на проблема, но в много малка степен, тъй като основната цел в такъв случай е увеличаване на ефективността на самите дружества.

„Инвестиционните фондове са инструмент за увеличаване на капацитета на дружествата“, добави още бившият министър.

Решението според него е серия от дейности, които да бъдат подчинени на една политика – смислен инструмент, насочващ усилие към ВиК, публично-частно партньорство, което да допринесе за повишаване на ефективността и правилни инвестиционни приоритети.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт