Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България е на първо място по износ на билки

Кръстьо Порязов в Бизнес старт, 23.06.2017

Кръстьо Порязов, биопроизводител и износител на билки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кръстьо Порязов, биопроизводител и износител на билки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е на първо място по износ на билки по видово разнообразие съотнесено към единица площ. Чисто количествено не е на първо място, но има голямо разнообразие. Това каза Кръстьо Порязов, биопроизводител и износител на билки, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

15 хил. тона, като 5% остават в България. Основно се изнася към Германия, Франция, Испания, каза гостът. "Това са големите вносители на билките, като суровини. САЩ също е една от тях, а също и Индия и Китай".

"Внасяйки суровината те я изнасят към други страни. Цялата добавена стойност за преработката на билките и превръщането им в козметични и фармацевтични продукти остава извън България". 

В събирането и преработката на билки в България годишно участват между 200 и 400 хиляди души, каза гостът. "Бизнесът на събиране на билки е разпространен в България и е един от основните поминъци на хората в селата".

Добре ли е заплатен трудът на билкарите? Как трябва да се пази флората и фауната на България? Как се култивират и защо застрашените билки в България?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт