Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще има ли свръхпредлагане на пшеница в света

Васил Симов в Бизнес старт, 20.06.2017

 Васил Симов, Софийска стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Симов, Софийска стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Международните пазари ще бъдат основният фактор, който ще движи цените на българската стокова борса и през тази година, както на пшеницата, така и на царевицата. Това каза Васил Симов, Софийска стокова борса, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Причината е, че българският пазар е доста по-малък от световния за зърно и не можем да очакваме, че ще бъдем определящи в зависимост от качеството и количеството на произведената продукция". 

"В Черноморския басейн има дребна конюнктура, в зависимост от предлагането от страна на Русия, Украйна, Румъния. Ние, заедно с тези държави, сме основните износителки на зърно в този басейн. Ще трябва да следим тенденциите в световен аспект и с малки флуктуации да определяме цените и на българските зърнени култури". 

Вторият голям фактор е количеството произведена продукция в световен мащаб, каза Симов. "Тази година се очаква да бъде малко по-малка от миналата, но да не забравяме, че миналата година бе с рекордни добиви. Отново сме свидетели на голяма реколта. Тенденцията на задържане или дори намаляване на цените на пшеницата вероятно ще продължи". 

Какви са очакванията за производството, потреблението и цените на царевицата? Какви са тенденциите в развитието на петролните пазари? Нужна ли е единна стокова борса в България?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт