Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Делът на сивата икономика в България се колебае между 15-30%

Тодор Галев, икономист, ЦИД, Бизнес старт, 14.06.2017

Тодор Галев, икономист, ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Галев, икономист, ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За последните три години делът на сивата икономика в България се колебае между 15-30%. Това коментира икономистът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тодор Галев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му обаче изследвания на ЦИД показват, че в сфери като недекларираната (скритата) заетост има леко повишаване на дела на сивата икономика за последните две години.  

Сивата икономика остава сериозен проблем в страните от Балканския регион, посочи още той. "Изследване на ЦИД за последната година сочи, че по показател скрита заетост България стои сравнително добре (с дял от 27%), докато държави като Турция и Косово имат над 75%, обясни Галев.

Има разлика в структурата на скритата заетост, допълни още той. Докато в България става дума основно за по-високо заплащане от посоченото в договора, то в някои държави като Турция и Сърбия проблемът е съсредоточен в извършването на работа без договор и социална сигурност за работника. 

В региона друг голям проблем остават ДДС измамите заради неработещите съдебни системи в много от държавите и високите нива на корупция, отчете още икономистът. По думите му се наблюдава силна връзка между нивата на административна и политическа корупция. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт