Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България отсъства от интеграционните процеси на отбраната в Европа

Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, Бизнес старт, 12.06.2017

Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България отсъства от интеграционните процеси в областта на отбраната в Европа. Това коментира бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му страната ни може да намери своето място в отбранителната индустрия в ЕС, ако следва осъзната и добра политика.

Създаването на европейски фонд за отбрана ще има за цел да ускори интеграцията в областта на развитието на отбранителните способности и на отбранителната индустрия в ЕС, коментира още той. 

"Ако погледнем отбранителното действие, едно от трите обявени направления в този фонд е за работа с дронове. Не изключвам след 2-3 години, след като Европейският фонд за отбрана започне да функционира, един от проектите да бъде именно за създаване на големи дронове", отбеляза той. 

Според проф. Тагарев притеснителното в дебата за инвестициите в отбранителната система е фактът, че липсва идеята за международно коопериране.  

Създаването на общоевропейска отбранителна армия не стои на дневен ред и няма да се случи в краткосрочен план, смята той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт