Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Финансовите стимули за работещите майки са сериозна стъпка напред

Лидия Шулева, бивш социален министър, и Жюстин Томс, експерт в онлайн медиите, Бизнес старт, 02.06.2017

Лидия Шулева, бивш социален министър, и Жюстин Томс, експерт в онлайн медиите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, бивш социален министър, и Жюстин Томс, експерт в онлайн медиите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Кодекса за социално осигуряване, според които връщащите се на работа майки на деца до 1 годишна възраст ще получават 50% от обезщетението си за бременност и майчинство към работната заплата, е сериозна стъпка напред. Това коментира бившият социален министър Лидия Шулева в ефира на "Бизнес старт" с Живка Попатанасова. 

По думите ѝ подобряването на обществената инфраструктура за отглеждане на деца е oще една необходима мярка в подкрепа на родителството и повишаването на раждаемостта. "Липсват достатъчно добри условия в детските ясли за отглеждане на малки деца. Освен за плащане на обезщетение за дълго майчинство държавата трябва да помисли и как да развие инфраструктурата", коментира бившият социален министър. 

С деинституционализацията на децата, лишени от родителски грижи, остава материален фонд, който е добре пригоден за отглеждане на малки деца в детски ясли или детски градини, коментира от своя страна експертът в онлайн медиите Жюстин Томс. По думите ѝ образованието в ранна детска възраст трябва да се преосмисли като се освободят всякакви други форми за отглеждане на деца, сред които например са родителските кооперативи.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт