Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дълбока реформа, не еднократни мерки са нужни в системата на ТЕЛК-овете

Ивайло Калфин, бивш социален министър, Бизнес старт, 25.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Пренасянето в НОИ на ТЕЛК-овете няма да реши нито един проблем. Тук е необходима много дълбока реформа, има разработена концепция, новото правителство има право да я обсъди още един път и да започне нейното съгласуване с организациите на хората с увреждания. Мисля така, защото, освен злоупотребите, в системата за трудова експертиза има и много трудности.

Това заяви в предаването „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов бившият социален министър Ивайло Калфин.

„Едва ли има някой в тази държава, който да получава средства от тази система и да е доволен. Поглеждайки системата на ТЕЛК-овете, виждаме, че тя е недофинансирана, там лекарите нямат право да работят нещо друго, няма достатъчно експерти, поради което ТЕЛК-овете са малко, като хората, които трябва да ходят пред тях изпитват допълнителни затруднения заради това“, отчете още той.

„Би трябвало да се промени цялостната концепция. Това, което аз разработвах и което, мисля, е правилната концепция. Това е методика на Световната здравна организация (СЗО), сравнително нова, прилага се в доста европейски страни", каза гостът в студиото.

Какво гласи тази концепция? „Първо се отделят хората, които са в трудоспособна възраст и действително имат възможност за работа, като за тях се прави втора комисия, която казва какъв вид работа може да има конкретният човек при наличието на съответното заболяване. Всичко останало, свързано с деца, възрастни хора, е социална политика. Това не е трудова експертиза“, представи концепцията си Калфин.

„Това ще намали потока към трудовата експертиза, като в същото време ще даде възможност тези хора да получат тази грижа, от която те със заболяването си се нуждаят, като освен това и работят“, допълни бившият ръководител на социалното ведомство.

Коментар по тези и други теми вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт