Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Спъна ли се Великобритания на прага на Brexit

Доц. Пламен Ралчев в Бизнес старт, 19.04.2017

Доц. Пламен Ралчев от УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Пламен Ралчев от УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ходът на Тереза Мей за обявяване на предсрочни парламентарни избори дава допълнително време за размисъл, защото очевидно резултатите от референдума за Brexit създадоха противопоставяне в обществото във Великобритания. Това каза доц. Пламен Ралчев от УНСС, специалист по "Европейска политика", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Привържениците на Brexit спечелиха с много малка преднина и през последните няколко месеца противниците на излизането на Великобритания от Европейския съюз се активизираха и предприеха кампания за преосмисляне на резултатите". 

"Решението на Мей е опит да се търси по-широка легитимация за решението за Brexit, защото не мисля, че в британското общество отрезвяха след резултатите и изходът от референдума бе доста шокиращ за голяма част от британците. Имат нужда от втори размисъл, защото, каквото и да си говорим едно излизане на страната от съюза ще струва много и на Великобритания, и на ЕС".

Няма нови лица, няма нови идеи и ЕС се изправя пред задънена улица, коментира събеседникът по повод предстоящите избори във Великобритания, Германия и Франция.

Как ще бъде начертан следващият парламент на Великобритания? Какво е мястото на темата за миграцията в дебата преди референдума за Brexit и след това? Каква е цената на ограничаването на свободното движение на хора? Живее ли глобализацията свой собствен живот и възможно ли е връщането на контрола на националните държави върху тези процеси? Ще бъде ли изместена Великобритания, като атрактивна дестинация за обучение на студенти, за сметка на Германия? Ако Великобритания е "труден партньор", "невъзможен" партньор ли е Турция за ЕС и дължи ли се това на "имперско високомерие"

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт