Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България закъсня с подготовката си за председателството на ЕС

Стоил Моллов, преподавател по европеистика, Бизнес старт, 07.04.17

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Доколко са достатъчни средствата за председателството ни на ЕС, не мога да преценя. В сравнителен аспект, държави с мащабите на България са давали значително повече – например Чехия. От гледна точка на въпроса дали имаме достатъчно време за подготовка – средностатистически около 4 години се отделят за подготовка на едно председателство. Според мен ние сме закъснели. Тепърва започва основен ремонт на НДК, където ще се проведе основната част от събитията. Не съм инженер, но не съм сигурен, че ще стигне времето тепърва да се започва с основен ремонт на сградата и тя да бъде готова да поема едно такова високопрофилно събитие през следващия януари. Това от своя страна би оскъпило съответния ремонт.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов преподавателят и експерт по европейско право Стоил Моллов. Темата в минутите след 8:00 – аспектите в подготовката на България за председателството на Европейския съюз.

„По-важно е как България ще осъществи своето задължение на ротационен председател. Излишно е да споменавам, че това ще бъде първото българско председателство. За първи път България ще поеме такива отговорности в рамките на ЕС. Следващото ще бъде след повече от 10 години, като е изключително важно да се представим добре“, каза още той.

„Не е маловажна организацията, логистиката, мястото на провеждане на сесиите, но като цяло целта на ротационното председателство е ЕС да бъде приближен не само до държавите членки, а и до гражданите на всяка една страна членка, да бъде демонстрирано как всеки един е важен“, допълни гостът в студиото.

„Възможности, които България ще получи, е да докаже, че е член, изпълняващ задълженията си, и да играе наравно с по-малките и съответно по-големите страни членки на ЕС“, смята Моллов.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт