Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кой чете личните ни съобщения в интернет

Ясен Танев в Бизнес старт, 03.04.2017

Ясен Танев, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ясен Танев, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки криптовирусите и зловредните съобщения, които ни донася използването на некриптирани връзки, и потребителите, и бизнесът, все още са немарливи. По-добре да обърнем внимание на това преди да сме пострадали. Когато се претърпят загуби, чувствителността отива на друго ниво. Това каза Ясен Танев, експерт по киберсигурност, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

"Ако искате данните Ви да не бъдат четени в свободен текст не от един, а от всички по линията, то използвайте криптирани връзки. Трябва да се изисква от доставчиците на интернет да използват правилните технологии". 

Има няколко постулата, с които потребителите на интернет вече трябва да са свикнали, каза още Танев. "Първото е - веднъж в интернет, завинаги в интернет. Второ - когато информацията не е криптирана, това е равносилно на разговор на публично място с висок тон. Въпрос изцяло на морал е дали някой, който "стои до вас в купето", няма да се възползва от информацията от разговора".

Криптираната връзка трябва да бъде ежедневие, подчерта гостът. "Това е въпрос на цифрова хигиена. Когато отваряте пощата си или когато отваряте сайт, който ползва чувствителни за вас данни, просто използвайте стандартните защитени протоколи. Това е отговорност на потребителите". 

Какви са рисковете на безплатния интернет и с какво плащаме за безплатното?  В каква посока вървят законодателните процеси в Европа и САЩ? Как се развива пазарът на сертификати за безопасно общуване и как да защитим сайта си?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт