Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Иновации и политика – пресечните точки

Тодор Галев, Център за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 24.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

България, за съжаление, е сред скромните иноватори в ЕС. Това се дължи преди всичко на разпокъсаната политика за иновации, която през последните 20 и повече години се прави на парче. Много рядко има целенасочени и дългосрочни действия, които да са комплексни и да показват една визия за развитие на иновациите в страната.

Това каза в „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията. Темата в тази част на предаването – иновациите у нас, държавните политики, свързани с тях и мястото им в предизборните платформи на политическите сили.

„Със сигурност поне големите партии, които имат някакъв шанс да влязат в парламент или поне да прескочат бариерата от 1%, обръщат сериозно внимание на проблемите с иновациите, политиката за иновации, наука и образование. От обща гледна точка може да изведе един постоянен елемент във всички платформи. Той е, че се обръща повече внимание на сферата на науката и образованието, отколкото на чисто икономическите сфери или държавното управление като такова, предоставящо една по-добра и по-ефективна бизнес среда. Нещата са свързани (двата аспекта – наука и образование от една страна и икономика от друга – бел.ред.) и ние се радваме, че има желание. Което, разбира се, не значи, че заявеното желание означава, че нещата ще се случат“, заяви още той.

„Почти никоя от политическите сили не заявява сериозни намерения да стимулира иновациите именно в икономиката, въпреки че има заложени и такива цели. Но цялостният анализ показва, че се залага преди всичко на наука и образование и увеличаване на финансирането на тези две области. Единствената област в икономиката е подобряването на съществуващите такива или създаването на нови финансови инструменти и данъчни облекчения за различни целеви групи“, допълни Галев.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт