Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Удари ли джакпота държавата със значителния ръст на приходите от хазарт

Ангел Ирибозов, председател на Асоциацията на хазартните оператори, и Димитър Терзиев, бивш председател на Държавната комисия по хазарта

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

България има доста добро географско положение и хазартът се развива в посока игрален туризъм, с което се увеличават игралните съоръжения в залите. Това е едната страна на нещата. Другата е онлайн регулацията и постъпленията, които влизат в държавния бюджет от онлайн хазарт, което също дава своя принос в индустрията. Това каза в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов председателят на Асоциацията на хазартните оператори Ангел Ирибозов. Той и бившият председател на Държавната комисия по хазарта Димитър Терзиев коментираха в студиото актуалните данни за значителното увеличение на бюджетните постъпления от хазарт за изминалата 2016 – ръст с 32%, като платените такси за организиране на хазартни игри са на стойност 124, 82 млн. лева. 

„Смятам, че държавната политика в сектора допринесе за нарастване на приходите. От една страна спомогна въвеждането на т.нар. „двукомпонентна“ такса за онлайн хазарта. Тези цифри, на които сме свидетели, са именно в резултат от нея. По този начин се плащат веднъж 100 хил. лева за поддържане на лиценза за онлайн хазарт, а след това се удържат 20% от нетните приходи на съответната компания“, допълни на свой ред бившия председател на ДКХ Димитър Терзиев.

Какви са перспективите за развитие на индустрията? „В световен мащаб приходите от онлайн хазарт са около 10-11%, като в близките години се очаква те да достигнат до 15% от общите приходи от хазарт, които сега са около $500 млрд. В България тенденцията е същата и от цифрите става ясно, че в сектора има движение. Все пак лицензираните оператори у нас действат от скоро и имат лиценз от не повече от 2 години и тепърва набират скорост. Отделно има приходи от алтернативен корпоративен данък“, каза Ирибозов.

„Хазартната индустрия трябва да почива на една дългосрочна стратегия. Всяко една непремерена промяна в регулацията може да доведе до сътресения, които да се изразяват не само с намаляване на постъпленията в бюджета, а и с негативно въздействие върху младите хора. Защо именно тях? Когато бях в ДКХ полагахме големи усилия да ограничим нелегалния хазарт. Сега, наблюдавайки отстрани, виждам, че тези усилия са дали необходимия ефект“, добави Терзиев.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт