Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Знанията - генератор на иновации

Проф. Ана Пройкова, София Тех Парк, Бизнес старт, 17.03.2017

Проф. Ана Пройкова, София Тех Парк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Ана Пройкова, София Тех Парк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Връзката между фундаменталната наука и бизнеса е проблем на Европа. Това коментира проф. Ана Пройкова от София Тех Парк в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

Проблемът се състои в невъзможността да бъдат отваряни толкова работни места в целия ЕС, колкото са необходими на индустрията. В България се наблюдава също проблемът с недостига на квалифицирани кадри. Ролята на София Тех Парк е да служи за работна връзка между науката, индустрията и създаването на малки предприятия, подчерта тя. 

Първият резултат от съвместната дейност може да се появи не по-рано от три години, посочи проф. Пройкова. 

По думите ѝ София Тех Парк е научно-технологичен парк. "Лабораторният комплекс съдържа 11 лаборатории, за които отговарят университетски екипи", отбеляза тя. 

Научни изследвания се правят в областта на физиката, химията, биологията и медицината, посочи проф. Пройкова. Мощностите и машините могат да се използват в широки области - от рендирането на игри до дейности в областта на персонализираната медицина. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт