Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Обезлюдяването на регионите и отражението му върху икономиката

Александър Трифонов, Институт за местно и регионално развитие, Бизнес старт, 07.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Коментар по един от най-наболелите проблеми у нас – обезлюдяването на общините извън големите икономически центрове, подпомогнато от прогресивно влошаващата се демографска картина, рефлектираща и върху икономиката чрез липсата на работна ръка, направи в студиото на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие.

„Въпросът е изключително актуален, защото тази тенденция на увеличаване на общинския дълг, която влияе върху икономическата активност, продължава и се задълбочава. Поглеждайки бюджета за 2017, виждаме, че приходите на общините, грубо казано, са 1,9 млрд. лв., а минималните разходи, които те трябва да направят, са около 4,6 млрд. лв. Тоест дефицитът от 2,7 млрд. лв. трябва да се поеме от държавния бюджет. Това показва, че общините не са в състояние да провеждат собствена икономическа политика“, коментира гостът в студиото.

Кои са основните изводи на излезлия преди няколко дни доклад по изпълнението на Националната стратегия за регионално развитие 2005 – 2015? „Единият е, че се увеличава диспропорцията между регионите, което още повече утежнява ситуацията. Второ, утежнява се неравенството между бедни и богати. Това поставя тежки условия за изграждане на икономически растеж и неслучайно винаги се говори, че изграждането на една просперираща икономика трябва да започне отдолу нагоре – общините трябва да са базата и от там вече да се надгражда“, заяви още той.

„Държавата трябва да влезе в ролята на предприемач. Тя трябва да има такава политика, че например в един изостанал регион да се избере център, в който да се построи дадено предприятие. Тя трябва да гарантира условията – вода, ток, кадри, като след две години участва с 20% капитал. Има такива примери, различни партии говорят за подобни политики. Идеята е след това, когато дойде инвеститорът и вложи 80%, държавата да излезе, когато тръгне предприятието, а не да става собственик. Държавата трябва да бъде лакмуса, за да се привлече капитал“, смята Трифонов.

Вижте видео с целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт