Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще спрат ли порочните практики при шофьорските изпити

Малинка Бондаренко, СБА, и Йонко Иванов, автоинструктор, Бизнес старт, 02.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

С какво ще са по-различни изпитите за правоспособност за управление на МПС след приемането на новите поправки в регламента за провеждането им? Ще се пресекат ли порочните и корупционни практики? Отговорите на тези и други въпроси дадоха в предаването Бизнес старт с водещ Иван Нончев Малинка Бондаренко от СБА и автоинструкторът Йонко Иванов. Припомняме, че новите мерки предвиждат затягане на контрола по време на теоретичните изпити или т.нар. „листовки“, включително чрез засилване на видеонаблюдението и въвеждането на специални шумоизолирани кабинки, в които ще седят изпитваните.

„Ако новите промени не успеят, следващата крачка е държавата да се откаже да провежда изпити и да ги даде на частни фирми, които ще успеят да вкарат ред в системата. Хубавото е, че с тези технически нововъведения се изчерпва арсеналът от технически възможности. Единственото, което остава, е да се вкара и пръстов отпечатък, какъвто има в Швеция“, каза Иванов.

„Очакваме да има някаква промяна и тя да е в положителен смисъл. Но ще знаем дали ще стане така на по-късен етап. Всички мерки, които се взимат, са в тази посока – порочните практики да се затруднят или сведат до минимум. Защото ако считаме, че това ще реши проблема с продаването и купуването на книжки, трябва да сме големи наивници. Но засега, с цялата тази техника, те ще бъдат сериозно затруднени“, добави на свой ред Бондаренко.

„За някои млади хора е най-лесно да си купят изпита, родителите им ги подстрекават към това, вместо да бъдат стопер на тези практики. Тяхното агресивно поведение, което никой не спира в училищата, на пътя се превръща в една първосигнална дейност, която рефлектира върху обществото като брой загинали. Именно тук е нужна една специфична държавна политика по пътна безопасност, която да обхваща фазовото обучение от най-малките до хората над 65 години“, заяви автоинструкторът.

„Има много страни в Европа, които са извели изпитите от държавата, като така се решили проблема с купуването на шофьорски книжки. Държавата там има единствено контролни функции. Има варианти и следващата стъпка е тази“, смята Бондаренко.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт