Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще има ли България диверсификация с газ от Азербайджан

Атанас Георгиев в Бизнес старт, 22.02.2017

Атанас Георгиев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Атанас Георгиев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Диверсификацията на енергийните доставки винаги е в "близко бъдеще", надяваме се скоро тя да стане настояще. Отдавна договорените количества с Азербайджан са 1 млрд. куб. м. газ годишно, което съпоставено с годишното ни потребление през последните години е между 2,5 млрд. куб. м. и малко над 3 млрд. куб. м. е значителна част от консумацията. Това каза енергийният експерт Атанас Георгиев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Не трябва да забравяме, че пътят между България и Азербайджан е дълъг. Проектите, от които зависят тези доставки са разширяването на Южнокавказкия газопровод от Азербайджан до източната граница на Турция, построяването на ТАНАП в рамките на Турция и Трансадриатическия газопровод, който започва от турско-гръцката граница и стига до Италия, към който се очаква да бъде присъединен и интерконектора Гърция - България".

Друго положително развитие от последната година е, че съществуващата газова връзка при Кулата, през която руски газ се доставя през България до Гърция, има вече и техническа и регулаторна възможност за реверсивен поток, което означава, че дори и да не е готов гръцкия интерконектор до момента, в който азербаджански газ може да стигне до Гърция, ние евентуално можем да получаваме газ и през съществуващата връзка, ако физическите потоци в посока Гърция - България са по-големи, отколкото тези, които са в момента от България към Гърция, каза гостът.

Турция ли е най-голямата неизвестна дали всичко това ще се случи? Как България да стане значим фактор на газовата карта на Европа и света?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт