Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ИДИЛ - държава без територия

Д-р Мохд Абуаси в Бизнес старт, 22.02.2017

Д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Контролът над териториите на Ислямска държава ще приключи до края на тази година. Особено след като и международната ситуация позволява това унищожаване, защото до сега нямаше такава решителност от страна на международната общност и особено на САЩ и Турция. Това каза д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"Преобръщането на отношението на Турция към ИДИЛ е основната причина за това Ислямска държава да е близо до своя край".

Отнемането на териториалния контрол на Ислямска държава няма да прекрати нито съществуването й, нито терора. До 2008 тази държава бе значително отслабена, но след това започна да получава финансова подкрепа от Саудитска Арабия и Катар с цел дестабилизация на проиранското правителство в Ирак. Последваха събитията в Сирия и ИДИЛ решиха да се разширят, като територия, създавайки това, което днес наричаме Ислямска държава. Рано или късно тази ислямска държава ще бъде унищожена.

Саудитска Арабия и Катар промениха позицията си спрямо Ислямска държава поради промяната на позицията на Турция след атентатите на нейна територия и след сближаването на гледните точки на Турция и Русия. Те обаче продължават да подкрепят организации, като Ал Кайда и да ги считат за легитимни политически сили и опозиция на режима на Асад.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт