Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Търговията с лоши кредити в България се развива

Милена Виденова в Бизнес старт, 24.01.2017

Милена Виденова, Coface Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милена Виденова, Coface Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2016 това, което се случи за пръв път, е да има продажба на корпоративен портфейл от лоши вземания и то обезпечени. Това каза Милена Виденова от Coface Bulgaria в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

Погледнато исторически първоначално имаше сливане на банки по време на обезценката и банковата криза, обясни гостенката. "Точно преди 10 години се продаде първият портфейл от вземания за физически лица и 10 години по-късно се продава корпоративен портфейл". 

"Тъй като това е възникващ пазар, определено има тенденции и двигателите са няколко - регулаторът, банките, които са част от международни групи, които имат капацитет да структурират протфейлите и да използват тази възможност за подобряване на параметрите на балансите си".

Цените много варират - от 5 до 15% в зависимост от качеството и срока, каза още Виденова.

Проверката на активите на банките е изиграла роля на катализатор за този пазар, каза гостенката. Тя подчерта, че това, което все още липсва в България, са фондове, които се занимават с turnaround мениджмънт - "да не са толкова ориентирани към актива, а към купуването на цели предприятия. Това са много по-сложни сделки. Въпрос на няколко години е да се появят и на нашия пазар".

Какви са защитите на инвеститорите в кредитни портфейли? Каква е ролята на регулатора в България и в Европа? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт