Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Спъна ли категорично Законът крадците на фирми

Христо Василев в Бизнес старт, 23.01.2017

Адв. Христо Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адв. Христо Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Търговския закон, с които се въвежда нотариална заверка едновременно на подписите и съдържанието за по-съществените решения, които търговските дружества взимат, ще поставят сериозна бариера пред злоупотребите с кражба на фирми. Това заяви адв. Христо Василев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Основната пречка пред престъпниците ще бъде поставена от взаимодействието между институциите - нотариуси, адвокати, служители в търговския регистър".

В основата на престъпната схема за кражба на фирми стои изготвянето на неистинни документи, като най-често те са за избор на нов управител, защото не се налагаше протоколът за избор не се налагаше да е нотариално заверен. След това новият управител бързо се разпореждаше с имуществото на компанията, обясни гостът. "Отговорът на този проблем от страна на Законодателя бе промяната на Търговския закон, която влезе в сила от 1 януари 2017, които предвиждат за по-съществените решения на дружеството да се предвижда нотариална заверка с едновременна заверка на подписите и съдържанието".

Кои са минусите и плюсовете на новия усложнен механизъм? Какви са останалите промени, които бяха въведени в различни закони, като Наказателния кодекс и промени в Закона за търговския регистър, които формират цялостният комплекс от мерки срещу измамите с фирми?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт