Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БАИ оспорва данните на БНБ за спад на инвестициите през 2016

Стамен Янев в Бизнес старт, 09.01.2017

Стамен Янев, БАИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, БАИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016 бе успешна година от гледна точка на Българската агенция за инвестиции (БАИ), а данните за спад на инвестициите през първите 10 месеца, огласени от БНБ, не са много коректни. За първите десет месеца е посочена цифра, която надминава нивото от цялата година. Това е в процес на уточняване. Това каза Стамен Янев от БАИ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Йоанна Николова.

"Цифрите от БАИ са следните - през 2015 имаме 12 сертифицирани проекта, тоест големи инвестиции, зад които държавата е застанала и ще ги подкрепи, на стойност 189 млн. лв., а през 2016 имаме 24 сертифицирани, завършени и стартирани проекта на стойност 389 млн. лв., които ще разкрият над 4 700 нови работни места, като има и 25 проекта, които са започнати през 2016, но още не са сертифицирани, поради  различни административни процедури и имат потенциал за нови 456 млн. лв. и 5 700 нови работни места".

Трябва да се отчита фактът, че БНБ отчита всеки един трансфер, идващ като чуждестранна инвестиция и тук се включват и всякакви трансфери на пари от чужбина, каза гостът. "За мен е важно да има такъв тип инвестиции в страната, които трудно могат да излязат - производства, установяване на големи офиси на големи компании с перспектива за развитие и на младите хора в България". 

Вижте целия коментар:

Последни новини
Още от Бизнес старт