Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Убийствата на дипломати не могат да променят съществено хода на историята

Проф. Искра Баева в Бизнес старт, 23.12.2016

Проф. Искра Баева, СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Искра Баева, СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дипломатите са легитимна мишена за терористите. Те изглеждат по-незащитени в сравнение с другите политици и военните. Може, колкото и грозно да звучи атентатът срещу руския посланик в Турция да се капитализира и да се използва в полза на руско-турските отношения. Това каза проф. Искра Баева от Софийски университет "Св. Климент Охридски" в предаването "Бизнес старт" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"Убийствата на дипломатите не могат да променят съществено историята", категорична бе Баева.

Аналогиите между убийството на Андрей Карлов и началото на Втората световна война не са уместни, защото най-важното при убийството на Фердинант е било, че Европа е била готова за война, докато в момента светът се намира в състояние на война и това убийство е епизод от войната в Сирия, обясни професорът. 

"Медиите, особено социалните мрежи, за съжаление съдействат на терористите с разпространението най-вече на картините, които показват терористичните актове, защото целта на терористите е страхът. Това разтърсва социалната тъкан".

По думите на експерта съвсем скоро общественото мнение в Европа може да се настрои по-благосклонно към едно бъдещо ограничаване на гражданските права в ЕС в името на по-голямата сигурност, подобно на процесът, който наблюдавахме в САЩ.

"Не вярвам, че 2017 ще бъде по-спокойна откъм терористични актове. Тази война започната през 2001 и бе насочена срещу Ал Кайда. Днес вече почти не се говори за тази организация. Очевидно е, че ислямизмът има характеристиките да променя ударната си сила и политическото си представителство. Сега вече говорим за Ислямска държава, но ако тя бъде унищожена вероятно ще се появи друга формация".

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт