Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Часът на популизма все още не е дошъл

Политолозите Иво Инджов и Иван Начев в Бизнес старт, 07.12.2016

Политологът Иво Инджов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Политологът Иво Инджов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Твърде пресилено е да се говори за цялостна смяна на политическите елити в Европа, но определено има бунт срещу тях и повечето хора са недоволни от сегашния модел, който има силно неолиберален отпечатък и брюкселски прочит. Все още не е дошъл часът на популистите, но ако получат възможност да управляват, те трябва да го направят. Това обяви политологът Иво Инджов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му изборът на Тръмп е окрилил десния популизъм и е повлиял в известна степен на президентските избори в България и референдума в Италия. Според политолога мигрантската криза трябва да бъде преодоляна с общи усилия, но за да не бъде толкова страшна тя, трябва да се решат икономическите проблеми. 

"От една страна стои проблемът с традиционните политически елити, защото те не могат да се справят с новите предизвикателства. От друга страна контраелитите също не са в състояние, защото са преди всичко популистки, анархистки или националистки настроени и всъщност това е по-големият проблем", каза от своя страна политологът Иван Начев

И двамата се обединиха около схващането, че трябва да се преосмисли политиката към Русия и да се отменят санкциите, защото тя е един от големите пазари, с които работи ЕС.

Вижте целия разговор в двете видеа:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт