Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За 2017 трябваше да се заложи балансиран бюджет, а не дефицит

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, Бизнес старт, 30.11.2016

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическата нестабилност е факт, но важното е да не допуснем тя да се превърне в икономическа. Дефицитът от 1,4% в Бюджет 2017 е грешка, трябваше да се заложи балансиран бюджет като послание към гражданите за стабилност. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него вероятността бюджетът да не мине на второ четене е много малка, но ако все пак се случи, има някои предимства. "Има процедура в закона, която гарантира спокойствието на държавата в такава ситуация. Има някои добри ограничения - например не можеш да харчиш повече от това, което събираш и от това, което си харчил миналата година, не може да взимаш нов външен дълг освен за рефинансиране на стар", обясни депутатът. 

По думите на Димитров предложението на БСП-Лява България за отмяна на плоския данък е опасно и ще удари силно средната класа.

Депутатът посочи Румъния като добър пример за съдебна реформа, но лош за бюджетна политика. "Там има действащ парламент и нещо средно между служебен и експертен кабинет и предвид изборите всеки предлагаше нови разходи, имаше състезание кой ще бъде най-социален, което доведе до огромна пробойна в публичните финанси".

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт