Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

5 млрд. лв. не стигнаха до българския бизнес през 2016

Депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев, Бизнес старт, 29.11.2016

Депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През тази година управляващите целенасочено блокираха 5 млрд. лв. в нарушение на Закона за бюджета и го отчитат като голям успех за бюджетната политика. Обратното, това е направо престъпление от гледна точка на необходимостта на икономиката от увеличено държавно участие, тъй като тези средства не са стигнали до българския бизнес. Това коментира депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев в предаването "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

"Първо, в сегашния бюджет бяха заложени 2,5 млрд. лв. капиталови разходи, от които правителството замрази 2 млрд. лв. за увеличение на фискалния резерв. Второ, там бяха замразени още 2 млрд. лв. от заема, който беше изтеглен от международните пазари за подсигуряване при стрес тестовете на банките. На трето място правителството замрази т. нар. Фонд на фондовете - 1,5 млрд. лв. Миналата година те го формираха въпреки нашите възражения, за да управляват по-добре европейските средства", обясни Гечев.

Той посочи, че през последните години има силно подценяване на бюджетната процедура, тъй като тя започва твърде късно в сравнение с останалите европейски държави.

По думите му България трябва да следва европейската практика за създаване на специализирани инвестиционни бюджетни фондове за привличането на допълнителни частни инвестиции. Според Гечев чрез Бюджет 2017 и рамката за 2018-2019 на практика ни се предлага българската държава да абдикира от този процес.  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт