Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бюджет на статуквото е най-добрият вариант при политическа несигурност

Проф. Ганчо Ганчев, икономист, Бизнес старт, 28.11.2016

Проф. Ганчо Ганчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Ганчо Ганчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджет 2017, определен като бюджет на статуквото, се оказва предимство в ситуация на политическа несигурност и правителство в оставка. Това коментира икономистът проф. Ганчо Ганчев в ефира на „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му липсва дългосрочна визия за приоритетите и ролята на държавната хазна като фактор в развитието на икономиката. „От началото на този век започна вълна, чиято стратегия беше ориентирана към рязкото намаляване дела на държавното преразпределение в БВП. Бяха предприети съответните закони, които ограничават дела на държавните разходи до 40% от БВП, както и съответните политики на съкращаване на социално-осигурителните разходи, пенсионните вноски, данъците.“ Въвеждането им е имало за цел да стимулира икономиката и чуждестранните инвестиции, коментира икономистът, подчертавайки обаче, че това не води до търсените резултати.

България има фундаментален проблем с разпределението и преразпределението на ресурсите, посочи той.  

Изследванията показват, че страната използва еврофондовете по начин, който засилва регионалните различия, тъй като основните ресурси се усвояват от регионите, които поначало са по-добре в икономическо положение, отбеляза още проф. Ганчев. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт