Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ситуацията в Харманли е резултат от неадекватната политика на компетентните органи

Христо Христев, преподавател по право на ЕС, Бизнес старт, 25.11.2016

Христо Христев, юрист и преподавател по европейско право. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Христев, юрист и преподавател по европейско право. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не трябва да се допуска истеризиране на темата Харманли, не трябва да навлизаме в елементарни опити за краткосрочна политическа употреба на ситуацията, каквито се задават. Има много факти около ситуацията в Харманли. На първо място стои въпросът защо е напревен център за лица, които претендират, че са бежанци, преди това да е изяснено, за 3 хил. души в град с население, което е само няколко пъти по-голямо. Защо не се направиха още няколко центъра, след като този проблем вече продължава няколко години? Това е въпрос на елементарна логистика. Това каза анализаторът и преподавател по европейско право Христо Христев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт с водеща Йоанна Николова. Той коментира темата за кризата с бежанците и ескалацията на напрежението в мигрантския лагер в Харманли.

По най-безпардонен начин по време на предизборната кампания българските патриоти, които вече преминават в някаква форма на неофашизъм, и левицата спекулираха с тази тема, като правиха 3 пъти протести по време на предизборната кампания в Харманли, за да се нагнети напрежението. Вероятно в Харманли има и крайни елементи, които трябва да бъдат следени по-внимателно, но случилото се там е резултат изцяло от не особено адекватната политика на компетентните български органи, каза Христев.

Въпросът с миграционния поток е деликатен. Броят на хората, които идват като бежанци, не е малък, а проблемът се подценяваше дълго време. Липсва адекватно общо действие на европейските държави срещу първоизточника на този проблем – в най-голяма степен ситуацията в Сирия. Да не забравяме обаче и липсата на адекватно отношение и към Ирак, и към Иран, а дори и към Либия.

Първопричината за ситуацията, в която се намира ЕС, е, че дълго време продължаваме да си говорим за обща външна политика и отбрана, но такова нещо няма. Свидетели сме на ерозия на институционалната система на ЕС.

Идеята, че ще успеем да се изолираме със стени и да останем незасегнати от случващото се, е илюзорна, коментира Христев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт