Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Спадът на българските ценни книжа е по-голям от другите

Даниела Петкова в Бизнес старт, 15.11.2016

Даниела Петкова, председателят на УС на ПОК Доверие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниела Петкова, председателят на УС на ПОК Доверие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което се случва в САЩ има отражение върху всички държавни книжа, не само българските. Към този ефект се добавя и това което се случва в  България. Спадът на българските ценни книжа е по-голям от другите, защото чуждестранният инвеститор обича стабилността. Това каза председателят на УС на ПОК "Доверие" Даниела Петкова  в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

На въпроса дали политическите партии ще се опитат да реформират пенсионната система Петкова каза, че за да се случи това ще е нужен широк консенсус, който трудно може да се очаква след изборите в Българя и създалата се нестабилна ситуация.

"Оформят се критични маси от хора, които казват на своите управляващи, че не са доволни от начина, по който се упражнява властта. Политиците, и в България, и навън правилно разчитат, че се нуждаят от по-широко съгласие. В този смисъл няма опасност от бързи и радикални промени на пенсионната система. Може да започне подготовката на такава, но тя вероятно ще бъде свързана в истински промени в частта, която генерира най-голям дефицит и която поражда най-голямо недоволство, а това е първият стълб на пенсионната система в България".

По думите на Петкова рисковете, пред които се изправят институционалните инвеститори са свързани на първо място с политическата нестабилност: "Смяната на политическите елити, които се случват през няколко месеца и то на развитите държави, влияе глобално".

"При избора на Тръмп, например, чуждите пазари се коригираха буквално за няколко часа, но ако видим Българската фондова борса, която е нищожно малка, в сравнение със световните пазари, тя се повлия също и не можа да се възстанови до края на деня".

Този риск се допълва и от неизвестността какви реални политики в областта на икономиката ще водят новоизбраните от народите политици и как това ще влияе върху глобалното развитие, каза още Петкова. "Това поставя въпроси, касаещи не само развитието на капиталовите пазари. Една от драмите, които вълнува инвеститорите, включително и нас, защото безспорно ще повлияе и върху нашите портфейли, е как всичко това, което се случва ще повлияе върху решението на независимия Федерален резерв за повишаване и намаляване на лихвите".

"САЩ е една много здраво организирана държава и Фед е наистина независима институция. В този смисъл с одобрението или без одобрението на президента, те ще направят това, което трябва и по повод на лихвите и всичко свързано с тяхната политика. Очакванията на инвеститорите, независимо от победата на Тръмп е, че Фед вече ще пристъпи към, макар и не особено чувствително, увеличение на лихвите". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт