Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тръмп - началото на една нова епоха

Нено Димов от Института за дясна политика в Бизнес старт, 10.11.2016

Нено Димов от Института за дясна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Нено Димов от Института за дясна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С избирането на Доналд Тръмп в САЩ започна една нова епоха. За прекалено дълъг период в западния свят битуваха някои мощни средства за мека форма на терор. В момента новият президент очертава нов дневен ред за оттегляне от регулирането на икономиката. Това обяви Нено Димов от Института за дясна политика в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му капитализмът е най-уникалната икономическа система, но от дълго време тя е или в смесена форма, или изцяло отсъства и това води до задъхване на икономиката. "Тръмп казва, че иска да реши този проблем и знае как - чрез дерегулация, намаляване на данъците, очаквам да чуя и намаляване на разходите. Надявам се Obamacare да бъде премахнато", допълни експертът.

Според него търговските споразумения между САЩ и другите страни няма да отпаднат, а по-скоро ще бъдат променени в посока премахване на определени ограничения. "Факт е, че САЩ произвеждат около една четвърт от световния БВП, но също така и, че консумират повече. САЩ са глобална сила не само заради армията, а защото правят бизнес в целия свят", каза още Димов. 

По думите му за България най-важни са не търговските споразумения, а новите отношения на САЩ с Турция и Русия. Той обаче посочи, че едва ли ще има коренна промяна, защото през годините страната е имала устойчива външна политика, която не се променя много със смяната на президентите.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт