Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да тълкуваме резултатите от референдума

Ваня Нушева от Прозрачност без граници и Славея Христова от Болкан Асист в Бизнес старт, 07.11.2016

Снимка: hassank.com Снимка: hassank.com

Резултатите от референдума и трите позитивни отговора биха донесли много повече проблеми, отколкото позитиви.  Това обяви Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й ефектът от мажоритарната система ще е свиване на една по-широка палитра до две или три политически партии.

"Намаляване на държавната субсидия е нужно, но фиксирането на субсидията на 1 лв. ще направи политическите партии отново зависими от фирми и частни интереси", каза тя, допълвайки, че малките партии ще бъдат поставени в неизгодна позиция. Според нея задължителното гласуване на избори и референдуми ще доведе до легитимиране на поредица от популистки идеи. 

Нушева посочи, че организационните нередности са продължили да доминират и при вчерашните избори, като освен традиционните нарушения е имало и други, допускани поради неинформираност на администрацията как да борави със списъците и бюлетините за референдума. 

"Делът на организационните нередности достигна 80%, агитацията и рекламата - 12%, контролираният вот – 9,5%", обяви тя.

Самият процес на кампанията подсказваше, че в крайна сметка ще има усложнения и недоразумения, защото през цялото време беше съпътствана с трескава подготовка, но липса на разяснителна кампания в полза на истински информирания избор. Всичко това даде своето отражение, но високата избирателна активност показва, че оттук нататък трябва нещо да се направи, коментира от своя страна Славея Христова от "Болкан Асист".

Тя обяви, че дори и да се приемат, трите предложения не могат да влязат автоматично в сила и истинският дебат тепърва предстои

"Ако нещата влязат за обсъждане в парламента, народните представители ще се опитат популистки да създадат впечатление, че решението, което взимат, е в полза на това, което хората са решили. Така или иначе промени трябва да има, въпросът е дали ще е в целия модел", каза още Христова.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт