Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Вече се наблюдава увеличение на количеството дарени храни

Изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова в Бизнес старт, 31.10.2016

Изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След първото четене на законопроекта за отпадане на ДДС върху дарените храни само за месец септември в Българската хранителна банка даренията бяха увеличени два и половина пъти. Тенденцията на нарастване продължава и през октомври и тази година ще отбележим по-голям обем от предходната. Това каза изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й най-голямото притеснение за бизнеса е задължителното етикетиране на храните, с което се обозначава, че те са предназначени за дарение. Според нея това може да е новата спирачка, защото води до понасяне на нов тип разходи. 

"За последните 5 години даряваните храни са около 260-270 тона годишно. Това формира стойност между 650 и 800 хил. лв. на година", обяви Миланова. В тази връзка тя посочи, че прагът дарените храни да не представляват повече от половин процент от оборота на даден търговец за годината може трудно да бъде достигнат в рамките на една-две години и затова в момента не е пречка.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт