Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кои са акцентите от бюджет 2017

Проф. Ганчо Ганчев и Искрен Пенчев в Бизнес старт, 27.10.2016

Проф. Ганчо Ганчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Ганчо Ганчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджет 2017 се опитва да навакса забавянето в инвестиционната програма през тази година. Това може би ще се отрази в посока ускоряване на икономическия растеж, но като цяло всички основни параметри на данъчната и фискалната политика ще бъдат запазени и през следващата година. Това коментира икономистът проф. Ганчо Ганчев в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му законопроектът за държавния бюджет през 2017 по-скоро възпроизвежда предходната политика на правителството с лек акцент върху ускоряването на инвестициите. "Това е бюджет на статуквото, на възпроизвеждане на традиционната линия на правителството и връщане към идеята за балансиран бюджет", посочи икономистът.

Проф. Ганчев открои и включването на Банката за развитие към Съвета на Европа за кофинансиране на европейските структурни фондове по отношение на структурата на финансиране на бюджета. Това означава, че правителството се опитва да разнообрази източниците на финансиране, прибягвайки не само до излизането на финансовите пазари или традиционното използване на Европейската инвестиционна банка, коментира той. 

Бюджет 2017 създава впечатление за реалистичност, а в същото време има елемент на добри пожелания по отношение на прогнозите за бюджетното салдо през следващите няколко години , каза от своя страна икономистът Искрен Пенчев.

"Документът показва реалистична нагласа и добро разбиране на конюктурата. Приоритети, заложени в бюджет 2017, са образование, отбрана и здравеопазване", поясни той. 

Според Пенчев обаче най-големият проблем в икономическо отношение е не самата система, а някои екзогенни фактори – като правораздавателната система, например. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт