Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Има ли смисъл да се инвестира в промяна на нагласите към бежанците

Даниел Стефанов, Върховен комисариат по бежанците към ООН и Христина Христова, бивш социален министър, Бизнес старт, 20.10.2016

Сцена от гръко-македонската граница Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Сцена от гръко-македонската граница Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Интеграцията трябва да се разглежда като възможности и тя е обратното на сцената на Лъвов мост - хора, които не знаем какви са, дали имат статут и къде живеят. Това заяви Даниел Стефанов от Върховния комисариат по бежанците към ООН в Бизнес старт с Иван Нончев. Заедно с бившия социален министър Христина Христова той говори за ползите от интеграцията на бежанците. Интеграцията е хора, които са получили статут, които знаем какви са, и на които можем да помогнем да се превърнат в добра част от обществото и пазара на труда. 

По думите на Христова интеграцията задължително трябва да премине през пазара на труда. За това държавата може да помогне с най различни мерки -  от курсове по български език, през професионално ориентиране до преквалифициране, каза тя. 

От друга страна, има някои неясни подходи за интеграция, като заселване на бежанците в обезлюдени райони и малки населени места, каза Стефанов. Изследванията показват, че именно на тези места местните изпитват най-голям страх, притеснение и дискомфорт от хора, които не познават, допълни той. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт