Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво предвижда новата стратегия за развитие на научните изследвания

Проф. Георги Вайсилов, председател на Изпълнителния съвет на Фонд Научни изследвания, Бизнес старт, 13.10.2016

Проф. Георги Вайсилов, председател на Изпълнителния съвет на Фонд Научни изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Георги Вайсилов, председател на Изпълнителния съвет на Фонд Научни изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Акцентът в новата Стратегия за развитие на научните изследвания, приета вчера, 12 октомври, от Министерски съвет е както върху фундаменталните, така и върху приложните изследвания. Това каза председателят на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" проф. Георги Вайсилов в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му първата цел на научните изследвания е създаването на нови научни знания. Приложението на тези изследвания е следващата стъпка. В стратегията има отделени както цели, така и средства за финансиране на различните типове изследвания. Проф. Вайсилов отбеляза, че новата стратегия е претърпяла сериозни промени и е съобразена с препоръките, направени по време на общественото обсъждане. "Това е трети вариант на тази стратегия. Първият документ включваше периода до 2020 и беше приет преди около 7-8 години. Според него публичните средства за наука от държавния бюджет тази година трябваше да бъдат в размер на 0,65%. Реалната стойност за миналата година е 0,27%", каза още той. 

Според новата стратегия средствата, които ще бъдат отделени за общи проекти от типа на програмно финансиране, се предвижда да достигат 80 млн. лева за 4 години, обясни проф. Вайсилов. Изразходваните средства от Фонд „Научни изследвания“ за миналата година са малко над 6 млн. лева, а към момента възлизат на 15,1 млн. лв, отбеляза още той. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт