Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Необходима е целенасочена инвестиционна политика

Борислав Стефанов, бивш изп. директор на БАИ, и Александър Трифонов от ИМРР, в Бизнес старт, 12.10.2016

Борислав Стефанов, бивш изп. директор на БАИ, и Александър Трифонов от ИМРР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борислав Стефанов, бивш изп. директор на БАИ, и Александър Трифонов от ИМРР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според последните данни на НСИ в София-град влизат 54% от чуждите инвестиции в цялата страна, а на втора място се нарежда област Варна със 7 пъти по-малко вложения. Необходима е целенасочена инвестиционна политика и фокус върху спецификата за развитие на отделните региони. Това коментираха бившият изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции Борислав Стефанов и Александър Трифонов от ИМРР в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Стефанов обясни, че има два основни индикатора за отчитане нивата на ПЧИ. По данни на БНБ нивото на ПЧИ за цялата страна достига около 1,5 млрд. евро на годишна база. Общата сума на тези потоци е почти два пъти по-голяма от данните на НСИ, отбеляза той, като обясни, че основната причина се крие в различната методология. 

Единствено за Северозападна България има целенасочена програма за регионално развитие, сподели от своя страна Трифонов. "За всеки регион трябва да има специфика за развитие. Не трябва навсякъде да говорим за биоземеделие или туризъм. Трябва да има устойчива икономика, която да създава работни места", обясни той. 

Според експертите липсва целенасочена инвестиционна политика и фокус върху отделните региони за привличане на чужди инвеститори. Стефанов поясни още, че липсва яснота относно това какъв инвеститор се търси, като отбеляза, че перспективи има и пред по-малките компании. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт