Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Делът на електронната търговия в България достига 10%

Константин Бонев, търговски директор на еMAG.bg, и Моника Чиоланел, мениджър развитие International Marketplace в еMAG, Бизнес старт, 12.10.2016

Константин Бонев, търговски директор на еMAG.bg, и Моника Чиоланел, мениджър развитие International Marketplace в еMAG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Бонев, търговски директор на еMAG.bg, и Моника Чиоланел, мениджър развитие International Marketplace в еMAG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В ЕС делът на електронното пазаруване е от порядъка на 25-30%, като в някои държави дори изпреварва 30%. Делът в България е около 10%, като за различните категории той варира. Това каза търговският директор на еMAG.bg Константин Бонев в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Ако до скоро традиционният потребител беше на възраст 24-55 години, в онлайн пазаруването наблюдаваме сериозен спад до 16-24 годишна възраст, коментира още той. 

Голямото предизвикателство на пазара за електронна търговия е, че бизнесът трябва да се развива все по-бързо, за да увеличи процента на своите потребители, коментира от своя страна Моника Чиоланел, мениджър развитие International Marketplace в еMAG.bg. 

България изостава по отношение на темповете на растеж на плащанията по електронен път. По думите ѝ ако в Обединеното кралство само 5% от клиентите плащат с наложен платеж, в България разплащанията онлайн достигат едва 8%. 90% от потребителите в страна предпочитат наложен платеж. "Колкото повече се придвижваме към Западна Европа, толкова по-висок е процентът на електронното разплащане", отбеляза тя. "Доброто в този случай е, че интегрираните ни платформи работят в тази насока. Очакваме в краткосрочен или средносрочен план пазарът да се развие по-бързо", поясни тя. 

Вижте повече във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт