Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Смяната на Бокова е прецедент, но не изненада

Христо Панчугов и Антоний Тодоров в Бизнес старт, 29.09.2016

политическите експерти Христо Панчугов и Анатолий Тодоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria политическите експерти Христо Панчугов и Анатолий Тодоров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дипломатически прецедент или шанс на България да остане в надпреварата е решението на българското правителство да смени кандидатурата на България за генерален секретар на ООН? Това коментираха политическите експерти Христо Панчугов и Анатолий Тодоров в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"Не може да бъде преценено дали е правилно или грешно това решение, защото не знаем дали има крайна цел. Откровено безумно е, при всички случаи, и показва липсата на каквото и да било стратегическо развитие, в каквато и да била политика в България", каза Христо Панчугов. 

"Тъкмо за това да се направи такава смяна на този етап е абсолютно погрешно", допълни Антоний Тодоров. 

Смяната на кандидатурата на България за ООН е прецедент, но не е изненада, каза още Панчугов. "От доста дълго време имаше доста голям натиск върху премиера Бойко Борисов от страна на Европейската народна партия, свързана с оттеглянето на Ирина Бокова и номинацията на Кристалина Георгиева".

"Приехме за даденост, че кандидатурата на България в ООН има истински шансове​ до този момент, но нито в един момент не бе отговорено от страна на българското правителство - какво целим с тази кандидатура. Не бе даден знак дали истински се подкрепя Ирина Бокова. Говори се за провала й, но не се говори за приноса на българската политика в това," добави Панчугов.

По думите на Тодоров "имаше логика" в кандидатурата на Бокова и "когато стана ясно, че тя ще се кандидатира мнозина наблюдатели очакваха, че има големи шансове. "Тук наистина залогът е българската външна политика".

"Генерален секретар на ООН няма да бъде определен в София, нито дори в Брюксел. Той ще бъде резултат от един компромис и то най-вече от страна на петте постоянни членки, доколкото всяка една от тях може да наложи вето. Но най-вече между САЩ и Русия. Той ще бъде изтъргуван", каза Тодоров.

По думите му в България кандидатурата на Бокова дойде доста късно и политическата й подкрепата в България не бе ясно изразена. "Вчера лицемерието блесна с пълна сила".  

"Не е ясно какво значи за България кандидатурата за ООН. Ние сме свикнали да боравим с митове, особено когато става дума за външна политика", категоричен бе Панчугов. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт