Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се отрази ли на цената на тока глобата за АЕЦ Белене

Еленко Божков, бивш член на КЕВР, Бизнес старт, 23.09.2016

Далекопроводи пренасят ток от близкия АЕЦ Хендрина през полетата на Мидълбург в Южна Африка Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Далекопроводи пренасят ток от близкия АЕЦ Хендрина през полетата на Мидълбург в Южна Африка Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Въпросът, зададен по този начин, има един отговор - глобата за Белене по никакъв начин не трябва да се отрази върху цената за битовите потребители. Това заяви енергийният експерт и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков в Бизнес старт с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. Също така, понеже не се очаква да влезе по някакъв начин и в такса "задължение към обществото", не се очаква да се отрази на цената за останалите потребители, които са на свободния пазар, допълни той.

Проектът Белене има своето бъдеще и той трябва да се изгради, това е единствения начин, каза Божков той. По думите му отражение върху цената на тока може да има едва когато се завърши централата.

Според Божков трябва да се зададе въпроса: "Трябва ли да има дългосрочен договор за изкупуване на електрическата енергия от тази централа или това да става на свободния пазар?" Нужно е да помним, че дори и да не бъде прекратен договора с американските централи, за което аз настоявам, в даден момент той ще изтече, което ще отвори място за нов, допълни той.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт