Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Минималните осигурителни прагове да останат без промяна тази година

Проф. Кръстьо Петков в Бизнес старт, 20.09.2016

Проф. Кръстьо Петков от Съюза на икономистите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Кръстьо Петков от Съюза на икономистите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работещият вариант по отношение на минималните осигурителни прагове е до догодина да остане ситуацията, каквато е до момента, но да се използва това време за анализ и дебати. А догодина, през август, да имаме разработени два - три варианта, като правителството трябва да има водеща координационна роля в тези разговори. Да се опита да тушира различията и конфронтацията. Това каза проф. Кръстьо Петков от Съюза на икономистите в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. 

"Би трябвало да прилагаме утвърдения европейски механизъм, онзи, който най-много подхожда на България. Има един универсален принцип за минималните осигурителни прагове – равнището се фиксира според линията на бедност и върви над нея. В България този принцип не се спазва и работодателите го знаят".

Районирането, каза Петков, има известен смисъл, но трябва "внимателно да се прецени, да не би тогава още повече да се засилят диспропорциите между отделните региони". 

По думи на професора позицията на финансовия министър е "разумна" - страните да се върнат на ниво преговори и да се намери решение на отворените въпроси. "Тук няма място за егоизъм и ревност". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт