Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европа се нуждае от нова нормативна рамка за гранична сигурност

Тихомир Стойчев и Стоил Моллов в Бизнес старт, 15.06.2016

Д-р Тихомир Стойчев, експерта по сигурността, НБУ и Стоил Моллов, СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Тихомир Стойчев, експерта по сигурността, НБУ и Стоил Моллов, СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нужна е спешна корекция на рамката, която регламентира хуманитарната дейност на ЕС. Това каза Стоил Моллов от СУ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. Моллов гостува в предаването заедно с експерта по сигурността д-р Тихомир Стойчев от НБУ, за да коментират миграционната криза и начина, по който Европа ще отговори на опасността. 

"За европейските лидери става все по-ясно, че една нормативна рамка, която е създадена за емигрантски поток от 1000- 2000 души на година, не може да бъде приложима за няколко хиляди души дневно на границите", каза още Моллов. "Тя спешно трябва да бъде променена". 

По думите на Стойчев наблюдаваме едно постоянно закъснение на мерките, предприемани от ЕС. Той заяви, че проблемите на мигрантската криза са предвидени от експертите, но "липсва диалог между политици и експерти". Според него е "прекрасно да споделим солидарно тежестта на мигрантската криза", но трябва да се зададе "въпросът кой създаде заплахите", от които бягат бежанците. "Международната общност проспа" намесата отвън и разрушаването на цели общества. "Нито една държава не трябва да си позволява да играе ролята на хегемон".​

По повод поисканата от премиера Бойко Борисов помощ от ЕС за справяне с мигрантската криза в размер на 160 млн. евро, Моллов каза: "Много вероятно е да ги получим. Надявам се да стигнат. Преди европейските общества да бъдат солидарни, границите трябва да бъдат подсигурени".

"Физическата надеждност на границата изчезна", коментира Стойчев. По думите му за това е способствало и високото ниво на корупция. От друга страна "тези 160 млн. евро няма да да стигнат до никъде, ще изтекат като капка вода", допълни експертът. "Ние не за пръв път сме граница на Европа. Ние сме граничарите. Исторически ние пазим Европа далеч не от днес".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт