Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Партията на Русеф вероятно ще спечели следващите избори в Бразилия

Анализаторът Александър Сивилов в Бизнес старт, 01.09.2016

Анализаторът Александър Сивилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анализаторът Александър Сивилов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вероятността отново Партията на труда на Дилма Русеф да спечели следващите избори в Бразилия е много висока, тъй като сегашните управляващи губят до голяма степен подкрепата на масата от населението. Докато е в опозиция, тя може да повиши значително подкрепата за себе си, още повече, че мерките, които сега взима Темер, са изключително непопулярни и ще доведат до влошаване на социалната ситуация в страната. Това заяви анализаторът Александър Сивилов в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той обаче подчерта, че е важно до колко ще ескалира социалното напрежение. "Очакват се още протести, защото Русев заяви, че иска да се проведе борба срещу сегашното управление. В Бразилия има много сериозни традиции на противопоставяне, включително силово, срещу властта. Може да се стигне до много голяма ескалация в зависимост от това как сегашното правителство отговори на всичко, което се случва", обясни анализаторът. 

Той допълни, че не очаква да се стигне до предсрочни избори в Бразилия, а нова коалиция между Русеф и Темер е изключена. 

Сивилов коментира и отражението на дестабилизацията на Бразилия върху останалите латиноамерикански държави, като заяви, че започват да се разпадат голяма част от интеграционните проекти на южноамериканските пазари. "Има голяма вероятност най-големият от тях – МЕРКОСУР – да спре да работи точно поради причината, че на политическо ниво правителствата са с много различни програми", обясни той.

Сивилов каза още, че влиянието на Русия в Бразилия ще намалее драстично, тъй като новият президент е поддръжник на сближаването със САЩ. От тази гледна точка определящи ще бъдат и предстоящите президентски избори в Щатите. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт