Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Къде е мястото на България в решаването на бежанския проблем

Симеон Николов и д-р Мохд Абуаси в Бизнес старт, 26.08.2016

Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Турция може да използва срещата между премиера Бинали Йълдъръм и българския му колега Бойко Борисов, за да изпрати послание към ЕС. Срещата няма да бъде само за бежанската криза. На нея ще бъде засегнат и въпросът с либерализацията на визите. Освен това Турция оказва натиск върху всички страни за разбиване на мрежата на Гюлен и може да поиска България също да участва.

Това коментира Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му разговорът с турския премиер е предопределен, но много по-тежки ще бъдат разговорите с ЕС. "Там нещата вече са решени, България е много малък фактор и допусна грешката да не участва заедно с големите в подготовката и вземането на решенията", заяви експертът, допълвайки, че солидарността в Европа е доста ерозирана. 

Той коментира и вероятността Германия и Холандия да поискат от нашата страна да изгради реалокационен център, който да връща нелегални мигранти в Турция.

"Това е нов момент и той е доста неизгоден за България. Надяваме се, че Борисов ще може да отклони тези искания. Лидерите на Западните страни очаквано оказват натиск и може би ще се сбъднат прогнозите, че в периферните страни в Европа ще се изградят подобни лагери, които ще повлияят на цялостното им развитие", допълни Николов. 

Териториалната цялост на Сирия не е заплашена, особено сега, когато видяхме, че при сраженията между кюрдите и армията те веднага бяха спрени. Никой друг освен кюрдите не говори за разделение на Сирия, включително опозицията. Това каза д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания, допълвайки, че свалянето на Асад вече не е приоритет на нито една държава, включително САЩ. По думите му ключова в момента е позицията на Турция както в Сирия, така и на Балканите. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт